Strandskyddsdispens för Brygga

Behöver du strandskyddsdispens för brygga?

Strandskyddet är en grundläggande skyddsåtgärd som sträcker sig upp till 300 meter från strandlinjen längs Sveriges hav, insjöar och vattendrag. Det omfattar både land- och vattenområden och syftar till att säkerställa allmänhetens tillgång till stränderna samt skydda det känsliga djur- och växtlivet.

Vad är förbjudet inom strandskyddat område?

Inom strandskydd råder restriktioner för att bevara områdets naturliga värden. Det är bland annat förbjudet att:

  • Bygga nytt: Uppföra nya bryggor eller ändra befintliga.
  • Gräva: Utföra grävarbeten på land eller i vatten.
  • Störa djurlivet: Vidta åtgärder som negativt påverkar djur och natur.
  • Hindra allmänheten: Vidta åtgärder som avhåller allmänheten från att beträda området.

Miljöbalken är den lag som reglerar strandskyddet och dess tillämpning.

Dispens för brygga – är det möjligt?

Under vissa förutsättningar kan man få dispens för att bygga brygga inom strandskyddat område. Miljöbalken anger specifika skäl som måste uppfyllas, till exempel om området redan är exploaterat eller om bryggan är nödvändig för en verksamhet som måste ligga vid vattnet.

Strandskyddsdispens – en restriktiv process

Det är viktigt att komma ihåg att strandskyddsdispens för brygga eller flytbrygga beviljas restriktivt. Bryggor kan påverka den marina miljön och begränsa allmänhetens tillgång till stranden. Därför krävs det starka argument och noggranna avväganden för att få dispens.

Strandskyddsjurist – Din expert på bryggor och strandskydd i hela Sverige

Behöver du hjälp med att bygga brygga eller andra strandskyddsfrågor? Vi är experter på strandskyddslagstiftningen och erbjuder kvalificerad juridisk rådgivning och stöd i hela Sverige.

Vi hjälper dig med:

  • Strandskyddsdispenser för bryggor: Vi utreder förutsättningarna för din brygga och hjälper dig att ansöka om dispens på ett korrekt och övertygande sätt.
  • Överklagande av beslut: Har du fått avslag på din ansökan? Vi hjälper dig att överklaga beslutet och företräder dig genom hela processen.
  • Rådgivning och planering: Vi ger dig råd och vägledning i alla frågor som rör strandskydd och bryggor, från planering till genomförande.

Drömmer du om en egen brygga?

Är du redo att förverkliga din dröm om en egen brygga? Vi på www.strandskyddsjurist.se är experter på strandskyddsdispens och hjälper dig att navigera i det komplexa regelverket.

Låt oss diskutera ditt projekt och hur vi kan hjälpa dig att få din strandskyddsdispens för brygga beviljad. Vi har gedigen erfarenhet av strandskyddsärenden i Göteborg & Stockholm och längs västkusten respektive östkusten och vet vad som krävs för att lyckas.

Jurist - jur. kand. Giedre Jirvell
Jurist - jur. kand. Giedre Jirvell

Vi är verksamma i hela Sverige, inklusive:

  • Västkusten: Göteborg, Hovås, Torslanda, Öckerö, Hönö, Fotö, Särö, Kungsbacka, Onsala, Kungälv, Marstrand, Tjuvkil, Orust, Tjörn, Stenungsund, Uddevalla, Strömstad, Hunnebostrand, Sotenäs, Munkedal, Tanum.
  • Östkusten: Stockholm, Nynäshamn, Oxelösund, Nyköping, Norrköping, Söderköping, Valdemarsvik, Västervik, Oskarshamn, Kalmar, Karlskrona, Ronneby, Karlshamn, Sölvesborg, Kristianstad, Åhus, Ystad, Trelleborg, Malmö, Helsingborg, Halmstad, Falkenberg, Varberg, Kungsbacka.
  • Inlandet: Stockholm, Uppsala, Västerås, Örebro, Linköping, Jönköping, Karlstad, Borås, Skövde.

Boka en inledande konsultation idag!

Låt oss hjälpa dig att navigera i strandskyddsreglerna och förverkliga din bryggdröm. Tillsammans kan vi hitta den bästa lösningen för ditt projekt, oavsett var i Sverige du befinner dig.

Behöver du juridisk hjälp?